Hoe kun je samen met jonge kinderen het geloof ontdekken?

Hoe kun je samen met jonge kinderen het geloof ontdekken?

Als ouder wil je graag je kinderen laten opgroeien met het geloof. Maar hoe doe je dat op een manier die past bij hun leeftijd en ontwikkeling? Hoe maak je het geloof leuk en boeiend voor hen? En hoe ga je om met hun vragen en fantasieën? In deze blog geven we je een paar tips en ideeën om samen met jongen kinderen (3-8 jaar) het geloof te ontdekken.

Jonge kinderen zijn nieuwsgierig en leergierig. Ze houden van ontdekken, spelen en lachen. Ze genieten ook van het lezen of luisteren naar bijbelverhalen. Ze kunnen de verhalen op hun eigen niveau begrijpen en erover meepraten. Het is belangrijk om de verhalen kort en speels te houden, want jonge kinderen kunnen nog niet zo lang geconcentreerd blijven. Geloven wordt voor hen vooral zichtbaar via hun ouders en andere belangrijke opvoeders. Ze leren dat God van hen houdt en voor hen zorgt, net als hun papa en mama.

Ze zijn volop in ontwikkeling. Hun wereld wordt groter met elke nieuwe ervaring op school of zwemles. Ze hebben een rijke fantasie en kunnen zelf verhalen verzinnen. Ze stellen veel “waarom” vragen om dingen te begrijpen. Ze geloven dat God bestaat, net zoals er feeën en superhelden bestaan. Ze denken veel na over levensvragen, zoals waar God is, hoe de hemel eruitziet en waarom opa niet meer terugkomt uit de hemel. Ze kunnen gesprekjes voeren over een bijbelverhaal en zich inleven in bijbelse personen. Het gevoels- en geloofsleven van een jong kind is vaak veel rijker dan hij of zij uit kan drukken. Jonge kinderen zijn daarom heel gevoelig voor het samen beleven van geloof.

Een leuke manier om je jonge kinderen kennis te laten maken met de mooie verhalen en personen uit de bijbel is het Bijbelsfiguur spel. Dit spel bestaat uit kleurrijke figuurkaarten en leuke houten figuren. Op elke kaart staat een bijbels figuur afgebeeld, zoals de walvis die Jona op slokte of een engel die vertelt over de geboorte van Jezus. Op de achterkant van de kaart staat een kort en eenvoudig bijbelverhaal dat bij het figuur hoort. Je kinderen kunnen de houten figuren op de kaart leggen en zo het verhaal naspelen. Samen lezen jullie het verhaal en praten jullie over het geloof. Het spel is niet alleen leerzaam, maar ook heel gezellig!

Tips voor het Gebruik van het Bijbelsfiguur Spel: 

- Creëer een omgeving waarin geloof tastbaar wordt. Luister samen naar muziek, speel bijbelverhalen na, en geniet van de rijke illustraties in een kinderbijbel.

- Sta open voor de vele “waarom” vragen van je jonge kind. Deze vragen kunnen leiden tot verrassende en leerzame gesprekken. Ga met je jonge kind over zijn of haar vragen in gesprek. Je hoeft geen volledige antwoorden te geven. Je kunt ook een wedervraag stellen om je jonge kind te helpen zijn of haar eigen gedachten verder te ordenen en uit te breiden. Vaak blijken niet alleen de vragen maar ook de antwoorden verrassend en leerzaam voor volwassenen.

Het Bijbelsfiguur spel is een uitstekende manier om het geloof levendig en relevant te maken voor je kinderen. Het ondersteunt niet alleen hun spirituele groei, maar versterkt ook de band tussen ouder en kind. Ontdek hoe je geloof op een interactieve manier kunt delen met je gezin.

Terug naar blog

Bekijk de producten